CODESYS - the IEC 61131-3 automation software

Welcome to the official CODESYS Forum by 3S-Smart Software Solutions GmbH | A member of the CODESYS Group
Deutsche Version English version russian version 
It is currently Thu Dec 13, 2018 4:50 am

All times are UTC+01:00




Post new topic  Reply to topic  [ 15 posts ] 
Author Message
PostPosted: Thu Jun 07, 2018 3:46 pm 
Offline

Joined: Tue Mar 13, 2018 8:26 am
Posts: 14
Dear all,

I am doing a project which needs control position of several servo motors. To be more detail, they are EtherCAT slaves when I connect them to PC (run SoftMotion Realtime).

I tested separately each servo motor with function block SMC_FollowPosition as following:
Sine signal --> Get each point of Sine signal in every 5 ms --> set this point to Position of SMC_FollowPosition. In this case, servo motor operate smoothly and I checked set position and actual position, which are very good result.

However, When I connect 6 pieces servo motor in "LINE" topology with the same trajectory. The actual position of these motor is very different, and actual position did not track to set position. In EthercatSoftMotion Master, I realized that there were errors "Lost synchronicity" and "hardware realtime problem".

Does anyone know how to fix this problem? Please help me, I am very appreciated.

Best regards,
Mr. Phuc


Top
   
PostPosted: Thu Jun 07, 2018 5:17 pm 
Offline
Site Admin

Joined: Mon Sep 05, 2005 9:42 am
Posts: 3015
Hi,
are you using SoftMotion RTE as plc with enabled distributed clocks on the SoftMotion Ethercat Master?
This is mandatory to have for this.
How is the jitter on the ethercat Task ( = Motion Task)? -> check with the task monitor when you are online

BR
Edwin


Top
   
PostPosted: Fri Jun 08, 2018 3:32 am 
Offline

Joined: Tue Mar 13, 2018 8:26 am
Posts: 14
Edwin Schwellinger wrote:
Hi,
are you using SoftMotion RTE as plc with enabled distributed clocks on the SoftMotion Ethercat Master?
This is mandatory to have for this.
How is the jitter on the ethercat Task ( = Motion Task)? -> check with the task monitor when you are online

BR
Edwin


Hi Mr. Edwin,

I set EtherCAT task is cyclic with 5 ms interval, it's the same time with distributed clock of EtherCAT master SoftMotion.
In EtherCAT task, I call Motion Task (MAIN in attached picture), which implements motion blocks such as: MoveAbsolute, SMC_FollowPosition.

I set priority "0" for EtherCAT task, and the jitter time of this task is 13500 us.

Please kindly help me if you see any problems in my configuration or hardware (I use IndraDrive of Bosch Rexroth)

Best regards,
Mr. Phuc


You do not have the required permissions to view the files attached to this post.


Top
   
PostPosted: Fri Jun 08, 2018 4:43 am 
Offline
Site Admin

Joined: Mon Sep 05, 2005 9:42 am
Posts: 3015
Hi,
please do a reset on the taskmonitor - by rightclick on the Ethercat line-- to see clean min/max values.
the most important are the last two Min / Max Jitter should be <+/+40us

BR
Edwin


You do not have the required permissions to view the files attached to this post.


Top
   
PostPosted: Fri Jun 08, 2018 5:53 am 
Offline

Joined: Tue Mar 13, 2018 8:26 am
Posts: 14
Hi Mr. Edwin,

I've just checked. The average value of min/max jitter is around 17 us, but sometimes these values exceed +- 20us as attached picture.
What should I do to fix this problem? In my opinion I have to increase cycle time of task, or Does EtherCAT master card have problems? ( I use Intel 217, and install driver manually in Codesys directory).

Best regards,
Mr. Phuc


You do not have the required permissions to view the files attached to this post.


Top
   
PostPosted: Fri Jun 08, 2018 6:00 am 
Offline
Site Admin

Joined: Mon Sep 05, 2005 9:42 am
Posts: 3015
Hi,
no, everything seems ok from my point of view.
Do have bought a license for the Softmotion RTE(has nothing to do with the sync fault - just administrative question)

BR
Edwin


Top
   
PostPosted: Fri Jun 08, 2018 7:40 am 
Offline

Joined: Tue Mar 13, 2018 8:26 am
Posts: 14
Hi Mr. Edwin,

Now, I use trial version which works within 2 hours. After finishing testing, I will buy license via Store Codesys.
Is it OK to test with trial version?

BR,


Top
   
PostPosted: Fri Jun 08, 2018 10:05 am 
Offline
Site Admin

Joined: Mon Sep 05, 2005 9:42 am
Posts: 3015
Hi,
sure, should work for testing without problems.

BR
Edwin


Top
   
PostPosted: Fri Jun 08, 2018 10:44 am 
Offline

Joined: Tue Mar 13, 2018 8:26 am
Posts: 14
Hi,

Now I don't know where this problem come from. I tested with single servo motor, and also 6 virtual servo motors. The result of this case is very good, actual position always track to set position which I set through SMC_FollowPosition.

However, when I test with 6 pieces of real servo motors, actual position cannot track to set position.
Could you recommend solution for this problem?

BR,
Mr. Phuc


Top
   
PostPosted: Fri Jun 08, 2018 12:25 pm 
Offline
Site Admin

Joined: Mon Sep 05, 2005 9:42 am
Posts: 3015
Hi,
hm.. hard to say without checking it online on your devices.
How could we proceed with this?
CODESYS store - my question.
BR
Edwin


Top
   
PostPosted: Sun Dec 02, 2018 5:07 pm 
Offline

Joined: Sun Dec 02, 2018 7:19 am
Posts: 5
Dear sir:
I have the same question with you. I also use a codesys with 2 hours and now when I set the sync to 4ms and offset 20%, it gets a error of fieldbus lost synchronicity when I try to control 5 real motor after about half ah hour. which is amzing is the drivers do not have any error about this,just error occured in codesys.
I try to fiind the jitter of the ethercat task, about 1300+us, I think the jitter is too large so lead the error occuring,then I changed the offset with different values and find a best value is -20% with the jitter within 150us. And I think i get the real question about this error,but after about half an hour, i also got the same error and i find the jitter becomes more and more big.
I really do not know the interal reason of the error "fieldbus lost synchronicity" and if it comes up with the task jitters.
Do you got the answer of this ?
Thanks for reading!


Top
   
PostPosted: Sun Dec 02, 2018 6:37 pm 
Offline
Site Admin

Joined: Mon Sep 05, 2005 9:42 am
Posts: 3015
Hi,
On which system are you using it? Linux... is the kernel rt_preemt patched?
If it is Windows and RTE you need to setup the bios options...
Br
Edwin


Top
   
PostPosted: Mon Dec 03, 2018 2:28 am 
Offline

Joined: Sun Dec 02, 2018 7:19 am
Posts: 5
Edwin Schwellinger wrote:
Hi,
On which system are you using it? Linux... is the kernel rt_preemt patched?
If it is Windows and RTE you need to setup the bios options...
Br
Edwin


Thanks for help!
the hardware is most link BBB and come up with my Customer! Do you think this error has something to do with the hard real-time? But my Customer say that he control the motor with another drivers successfully.
Thanks!


Top
   
PostPosted: Mon Dec 03, 2018 3:47 pm 
Offline
Site Admin

Joined: Mon Sep 05, 2005 9:42 am
Posts: 3015
Hi,

Quote:
But my Customer say that he control the motor with another drivers successfully.

verify the the task jitter on the EthercatMaster/Motion task.
-> reset by rightlick - then the last to rows - jitter

BR
Edwin


You do not have the required permissions to view the files attached to this post.


Top
   
PostPosted: Mon Dec 03, 2018 5:34 pm 
Offline

Joined: Sun Dec 02, 2018 7:19 am
Posts: 5
Edwin Schwellinger wrote:
Hi,

Quote:
But my Customer say that he control the motor with another drivers successfully.

verify the the task jitter on the EthercatMaster/Motion task.
-> reset by rightlick - then the last to rows - jitter

BR
Edwin

Thanks very much!
I have done the same thing and the jitter is larger than 150us, when it get longer, the value is getting large and the maximun will be 1300us.
I also has a question than the controller has only one RJ45 and shared with ethernet and ethercat by a tplink, Do you think this will be a question?
Thanks.


Top
   
Display posts from previous:  Sort by  
Post new topic  Reply to topic  [ 15 posts ] 

All times are UTC+01:00


Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

Search for:
Jump to:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Limited